top of page

BLOG

Folosești programe de supraviețuire sau creație?

Haide să explorăm împreună cum puterea minții tale poate să modeleze viața ta în moduri uimitoare!

lights of your mind
Mintea ta folosește programe de creație?

Mintea este ca un instrument versatil cu două funcții de bază: supraviețuire și creație. Când vorbesc despre supraviețuire, mă refer la felul în care mintea ta este programată să protejeze atât integritatea ta fizică, cât și cea mentală. Imaginează-ți-o ca pe un sistem de securitate intern care mereu este gata să facă față amenințărilor!


Acum, reflectează asupra copilăriei tale și a experiențelor de viață. Mintea ta a colectat o sumedenie de informații și experiențe, pe care le folosește ca un grilă pentru a face predicții despre viitor. Aici intervine partea interesantă, deoarece în funcție de modul în care ai trăit, procesat și etichetat aceste experiențe, s-ar putea să descoperi că mintea ta rulează mai des programe de supraviețuire decât ți-ai dori.


Cum poți să recunoști aceste programe de supraviețuire în acțiune? Începe să fii atent la gândurile tale. Dacă te surprinzi gândindu-te la fraze precum: "Pierd timpul," "Nu are sens," "Este prea greu/copleșitor/prea puțin," "Sunt un ratat/ă" sau "Nu îmi iese nimic bun," mintea ta se află în modul de supraviețuire! Ea lucrează din greu pentru a te proteja de amenințările percepute și pentru a menține identitatea pe care ți-a atribuit-o. Aceste gânduri sunt limitative. Ele semnalează minții tale că corpul tău trebuie protejat, mediul din jurul tău este periculos (și trebuie să afli cum să scapi de amenințare) și timpul disponibil e limitat (până când te simți din nou în siguranță). Supraviețuirea presupune previzibilitate și control, însă viața nu se desfășoară mereu conform acestor reguli. Viața noastră este totalmente imprevizibila, incontrolabila în ceea mai mare parte, o permanenta surpriza si o infinitate de posibilități alternative.


Ai observat vreodată momentele în care erai complet absorbit de ceea ce îți place și ai pierdut cu totul noțiunea timpului? Era ca și cum ai fi depășit identitatea ta obișnuită legată de lucruri materiale și obligațiile zilnice. În acele momente, paote te-ai simțit cu adevărat liber. Poți să îți amintești un moment de "libertate"?


Când mintea ta se află în modul creativ, se numește "flux." Totul e mai ușor și nu ești limitat de constrângerile corpului, mediului și timpului. Ești complet prezent, conștient în acel moment.


Pentru a accesa programe de creație, ai nevoie să interpretezi realitatea, situații, persoanele după alte reguli, să schimbi cadrul general de cum gândești.

Spune-ți că: "Sunt în siguranță", "Am tot ce îmi trebuie", "viitorul meu este luminos" și "Voi afla un sens despre ceea ce mă preocupă". Acest mod de gândire sunt secretul pentru a-ți calma mintea, pentru a trece de la modul de supraviețuire și pentru a îmbrățișa o mentalitate mai creativă și orientată spre creștere.


Idea pe care vreau să ți-o iei cu tine este următoarea: poți trece de la programul de supraviețuire la cel de dezvoltare și creație doar prin schimbarea modului în care gândești. Mintea ta este un instrument puternic, și atunci când îl folosești conștient și la potențialul ei , chiar poți să-ți transformi viața în moduri uimitoare.


Deci, ești pregătit să faci acest pas și să-ți deblochezi adevăratul potențial?

Schimbarea începe cu un prim pas de a vedea lucrurile altfel decât te-ai obișnuit până acum! Schimbarea începe de azi, de la citirea acestui articol!


Pentru un viitor plin de oportunități și sensuri profunde, continuă să cauți și să experimentezi noi gânduri!

Psih. Simona Bordeanu




24 views

Recent Posts

See All

Primește cele mai noi articole direct pe email!

Bine ai venit în comunitatea celor bine informați!

bottom of page