top of page

BLOG

Tantrumul - Așa NU / Așa DA

Updated: Jul 21, 2022


Așa DA

Ce ar trebui să facă un părinte când copilul său are o emoție intensă de furie sau tantrum:


1. Rămâi calm și reconecteaza-te la copil: când copilul tău este supărat, creierul lui nu este capabil să seecalmeze și are nevoie de un adult calm care să îl liniștească, astfel încât să se poată regla.


2. Recunoaște verbal furia, astfel încât să nu escaladeze: recunoașterea furiei copilului tău poate opri o criză de furie. Înainte de a stabili o limită, recunoașteți ceea ce își dorește copilul. (ex. „Ți-ai dori să poți bea mai mult suc, îți place sucul acela, nu?” (Copilul raspunde) Apoi se setează limita:„Trebuie să mănânci și tu niște ouă. Vom avea mai mult suc mai târziu”. Dacă răspunde cu furie, recunoașteți-o: „ Chiar vrei sucul. Te inteleg cat de suparat ești pentru că îl vrei. Așa e?”


Nu uita să folosești cât mai puține cuvinte. Este greu pentru copiii mai mici să asculte cuvintele adultului atunci când sunt supărați.


3. Organizează-te și previne situațiile când copiilor le este foame sau obosiți : majoritatea crizelor de furie au loc atunci când când au lipsă organică fie de mîncare sau somn.

4. Asigura-ți ție și copilului tău un rezervor emoțional cu dragoste și atenție: copiii cu rezervorul emoțional gol sunt mai predispuși la furie. Dacă ați fost despărțiți toată ziua, asigura-te că vă reconectați cu niște jocuri și râsete înainte de a face cumpărături.


5. Evită luptele de putere: nu e nevoie să demonstrezi cine are dreptate. Copilul tău încearcă să afirme că este o persoană reală cu emoții intense și reale pentru el. Este complet potrivit. Lasă-l să spună NU ori de câte ori poți face acest lucru fără a compromite siguranța, sănătatea sau drepturile altor oameni.


6. Când copilul este furios, amintește-ți că furia este o strategie de apărare împotriva sentimentelor mai incomode, cum ar fi vulnerabilitate, frică, rănire, durere. Dacă îți poți ajuta copilul să observe acele sentimente subiacente mai vulnerabile, furia nu va fi necesară ca metodă de apărare și se va disipa. (ex. "Ești supărat! Am auzit că ți-ai dori să stăm la locul de joacă... E trist că trebuie să plecăm acum.")


7. Creează senzația de siguranță: gândește-te la cum te simți când ești cuprins de epuizare, furie și deznădejde. Vrei să te înțeleagă cineva și nu vrei să îi îndepărtezi pe ceilalți pentru ca ai emoții intense. Vrei ca cineva mai puternic să țină totul laolaltă, liniștindu-te și ajutându-te să te stăpânești -- după ce ai plâns bine.


Atunci când copilul tău este atât de supărat încât erupe într-o furie completă, nu încerca să-l convingi să iasă din asta. Stai aproape, chiar dacă nu te va lăsa să-l atingi. Trebuie să știe că ești acolo și să-l iubești în continuare. Fii calm și liniștitor. Nu încerca să argumentezi cu el. Scopul tău este doar să creezi siguranță, astfel încât să poată lăsa toate acele sentimente să apară. Odată ce va avea ocazia să-ți arate sentimentele sale supărate, se va simți și va acționa mult mai bine.


8. După tantrum:

RECONECTARE: îți iei un „timp confortabil” împreună pentru a vă reconecta și a vă liniști. (Nu, nu „recompensezi” accesul de furie. Copilul are nevoie de această conexiune cu tine sau nu ar fi avut tantrum de la început! Și, bineînțeles, asigură-te că copilul tău are suficient „timp confortabil” cu tine încât ea nu trebuie să facă un tantrum pentru a-l obține.)


POVESTIREA: povestește-i ceea ce s-a întâmplat, astfel încât copilul să poată înțelege și reflecta, ceea ce îi dezvoltă armonios cortexul prefrontal.


Bibiolografie:

poza - @mamapsychologists

https://www.ahaparenting.com/read/toddler-tantrums

https://www.handinhandparenting.org/2013/07/helping-children-with-tantrums-in-public/

https://raisingchildren.net.au/toddlers/behaviour/crying-tantrums/tantrums#how-to-handle-toddler-tantrums-when-they-happen-nav-title

50 views

Commentaires


Primește cele mai noi articole direct pe email!

Bine ai venit în comunitatea celor bine informați!

bottom of page