De multe ori pe parcursul terapiei, terapeutul spune această propoziție "Progresul nu este liniar". Pe unele persoane le ajută să își dea seama ca traiectoria lor personală nu este o anomalie și că experimentarea căderilor sau triumfurilor din terapie nu pot fi anticipate liniar. Și că tot zbuciumul lor interior are un sens. Pe alții, această reamintire, îi frustrează pentru că într-o lume ideală progresul chiar ar fi liniar, iar ei își doresc această lume ideală. Toți am vrea să apelăm la terapie, să dobândim abilitățile necesare și, dintr-o dată, să își facă apariția persoana care vrem să fim, trăind viața magnifica pe care ne-am imaginat-o atâta vreme.
@Poză preluată OCDDoodles
Progresul în terapie nu este un continuu liniar, deoarece nici viața nu ne asigură această liniaritate. Viața poate crea "dezordine" pentru că îți scoate în cale oameni sau evenimente care te mută de pe drumul pe care îl anticipai. Așteptarea ca totul să meargă șnur și în terapie și în viață, e nerealistă. Uneori, dai peste situații dificile sau rămâi blocat într-o fază a dezvoltării tale și îți va trebui multă răbdare, asumare și vulnerabilitate pentru a trece de obstacol.
Terapia potrivită poate aduce foarte multe satisfacții. Te ajută să înțelegi și să-ți recapeți viața, să simți bucurie acolo unde credeai că e pierdută, să îți definești valori și să îți oferi stropi de compasiune de sine. Totuși, unele victorii din terapie vor fi urmate și de „pierderi”. Pierderea perspectivei sau semnificației care te rănea, dar care îți oferea confort pentru că era ceva familiar și îl puteai anticipa. S-ar putea să te simți descurajat sau că ai încurcat ceva și să crezi că din cauza asta ai pierdut progresul liniar.
Este cu adevărat o provocare când te afli în spațiu mental al „căderilor”. E greu să simți durerea din zona de „cadere” și e greu să stai acolo cu ea. E greu să te mai bucuri de ceea ce ai câștigat deja când te simți pierdut. Progresul nu este un cuvânt care îți vine ușor în minte atunci când ești în adâncul durerii tale pentru că simți că ai mers înapoi în timp și că ai revenit la o altă versiune a ta. Dar nu ai făcut-o. Nu te mai poți întoarce niciodată la „a nu ști”!
Chiar și cu această "cădere" ești mai sus de unde erai inițial când ai început acest drum. Și, da, câteodată ajungi să fii epuizat să tot lupți cu vocea critică, dar chiar și atunci va exista un moment de pauză, fix când nu te aștepți, când te-ai predat și atunci se întâmplă magia. Își vei aduce aminte de ceva din momentele de inspirație din viață sau din terapie, un instrument din terapie, o semnificație, o metaforă sau un principiu și vei ști ce să faci. Sau poate îți vei oferi un moment de compasiune de sine, înțelegere și acceptare, iar acestea vor reflectă ce mult ai progresat. Aceste lucruri și multe altele te vor scot din "cădere" și deși, poate nu pare, aceste momente sunt momente de mare putere personală.
Când spui că nu există progres în ceea ce faci, atunci nu îți acorzi suficient credit pentru schimbarile pe care le-ai făcut deja. E ca și cum faci doar “zoom in” la locul unde ești și observi doar că ești într-o vale departe de vârful destinației tale. Și uiți de abilitatea ta de a face „zoom out”, de a vedea întregul tău parcurs și nu observi cât de aproape ești de destinația ta. Iar când ești în „zoom out”, nu mai vezi detaliile dificultăților prin care ai trecut, vezi doar că ai înaintat spre vârf. E doar o linie cu o traiectorie generală care urcă și pare liniară. Iar aici apare abilitatea de ști când și cum să faci „zoom in” și „zoom out”, astfel încât să ai imaginea completă a parcursului tău și aceasta e o abilitate pe care ți-o construiești în terapie.
Acestea sunt consecințe inevitabile ale mersului pe calea creșterii personale și această cale te va conduce prin locuri luminoase, dar și întunecate. Data viitoare când vei ajunge în acel loc dificil, de "cădere", s-ar putea să observi că faci alegeri și comportamente diferite. Atâta timp cât există ceva diferit în ceea ce gândești sau faci, acesta este un progres. Munca necesară de a te ridica pentru a face față oricărei provocări cu care te confrunți, stabilește scena pentru marile victorii.
Cu drag,
Psih. Simona Bordeanu
Comments