În această realitate complexă, creierul nostru funcționează pe baza unor scheme mentale ingenioase, generând predicții pentru a da sens evenimentelor pe care le trăim, ajutându-ne să înțelegem mediul care ne înconjoară. Cu precizie, el explorează numeroasele amintiri anterioare, generând presupuneri și estimări. În loc să răspundă la întrebarea simplă "Ce este acest lucru sau această experiență?", el se concentrează pe întrebarea "Cu ce experiență anterioară se aseamănă acesta?".
În lumina acestei înțelegeri, putem constata că emoțiile pe care le simțim nu sunt dictate, în mod inevitabil, de evenimente exterioare, ci mai degrabă sunt produse de propriile noastre interpretări și reacții. Cu alte cuvinte, avem mai mult control asupra emoțiilor noastre decât am putea presupune. Creierul nostru este astfel configurat încât, dacă dorim, putem ajusta ingredientele care generează emoțiile noastre, schimbând astfel traseul vieții noastre emoționale. Prin adaptarea de astăzi a acestor elemente , învățăm, în esență, creierul să anticipeze diferit evenimentele de mâine. Cu alte cuvinte, devenim arhitecții experiențelor noastre interioare.
Emoțiile pe care le percepem la ceilalți sunt în mare măsură reflectarea propriilor noastre interpretări și a amintirilor care le însoțesc. Aceasta pune în evidență imensa putere a creierului nostru de a modela și a controla felul în care trăim și percepem lumea din jurul nostru.
Cu această conștientizare, avem capacitatea de schimba ingredientele modului în care creierul face predicții și mai apoi a emoțiilor corespunzătoare predicției făcute.
Imaginează-și că dimineața te trezești și pe măsură ce devii tot mai conștient, simți o agitație interioară care începe să se instaleze. Mintea ta începe să "alerge", gândindu-se la provocările de la locul de muncă, la avalanșa de e-mailuri, la apelurile telefonice și la întâlnirea importante din acea zi. Poate să ți se pară că trebuie să lupți cu traficul și că vei întârzia să iei copiii de la școală. Poate că te gândești la câinele bolnav și la ce să gătești pentru cină. "Ce s-a întâmplat cu viața mea?", te întrebați.
Această agitație mentală reprezintă, de fapt, predicții. Creierul tău caută să găsească o explicație pentru acele senzații din corpul tău pe care le experimentezi. Deci, creierul încearcă să explice ce a provocat acele senzații, astfel încât să știi ce să faci în legătură cu ele. Dar aceste senzații ar putea să nu aibă legatură că e ceva neînregulă cu viața ta. Ar putea avea o cauză pur fizică. Poate ești obosit. Poate că nu ai dormit suficient. Poate ți-e foame. Poate ești deshidratat. Data viitoare când detectezi o agitație sau un fel de suferință intensă, întrebă-te: "Poate aceasta să aibă o cauză pur fizică? ", "Este posibil să pot transforma suferința emoțională în disconfort fizic?" Da, e posibil.
Acest lucru arată că suferința emoțională poate fi transformată în disconfort fizic, iar astfel avem puterea de a ajusta modul în care percepem și trăim lumea. Acesta este un exemplu simplist si elocvent despre cum putem schimba o predicție pe măsura ce creierul caută o explicație pentru ceea ce detectează. Și, sunt atâtea scenarii, concluzii și etichete pe care creierul a învățat să le prezică aproape în fiecare zi din viața noastră!
Cum devii arhitectul propriilor tale experiențe? Ceea ce construiești astăzi conștient, cu grijă și consecvență, va modela modul în care creierul tău percepe realitatea de mâine. Iar acest perspectivă îți oferă un control mai mare asupra vieții tale, dar și o mai mare responsabilitate în a modela și a gestiona senzații și emoții.
Dacă nu ești captiv în rețelele emoționale arhaice, cine este responsabil de emoțiile tale? A fi responsabil înseamnă a recunoaște că DOAR TU poți influența modul în care trăiești și interpretezi lumea din jurul tău.
Așadar, astăzi ce schimbare vrei să aduci în viața ta?
Este o întrebare pe care ar trebui să ne o adresăm cu responsabilitate, pentru că fiecare dintre noii suntem arhitecții propriilor noastre experiențe!
Comentários