Iată câteva teorii despre motivul pentru care visăm:
Teoria despre vise a lui Freud Visele sunt o colecție de imagini din viața noastră cotidiană conștientă și au interpretari simbolice asociate cu îndeplinirea dorințelor subconștiente. Freud a propus ca prin analizarea elementelor amintite, conținutul inconștient va fi relevat minții conștiente, iar problemele psihologice derivate din reprimare ar putea fi analizate și rezolvate.
Visăm ca să ne amintim! Ca să creștem performanța anumitor sarcini mentale, somnul e de ajutor, dar dacă și visăm e și mai bine. Cercetătorii teoretizează că anumite procese ale memoriei, printre care și reactualizarea (reamintirea), au loc doar când dormim, iar visele sunt un semnal că aceste procese au loc.
Visăm ca să uităm! În arhitectura creierului sunt 10.000 trilioane de conexiuni neuronale. Acestea sunt create de toate lucrurile pe care le gândim și le facem. Creierul lucrează în paradigma eficienței și economiei de energie și, prin procesul viselor, sortează și prioritizează legăturile neuronale.
Învățarea inversă O teorie neurobiologică din 1983, susține că în timpul somnului, și mai ales în timpul ciclului REM, neocortexul verifică aceste conexiuni neuronale și le elimină pe cele care nu sunt necesare. Fără acest proces de dezvățare/eliminare, care rezultă în urma viselor, creierul ar deveni depășit de conexiunile și de gândurile inutile care întrerup gândirea de care avem nevoie când suntem treji.
Visăm ca să ne păstrăm creierul activ! - Teoria activării continue Visele rezultă din nevoia creierului de a consolida constant și de a crea amintiri pe termen lung pentru a funcționa corect. Când cantitatea de informații externe scade sub un anumit nivel, ca atunci când dormim, creierul declanșează automat generarea de date stocate în creier manifestată sub formă de gânduri și sentimente trăite în vis.
Visăm ca să repetăm! - Teoria instinctului primitiv Visele de fapt implică abordarea unor situații periculoase și amenințătoare. Fie că este o noapte plină de anxietate, fiind alergat de urs în pădure, sau luptând cu un ninja pe o alee întunecată, aceste vise îți permit să-ți exersezi instinctele de fugă sau luptă și le ține pregătite în caz că vei avea nevoie de ele în viața reală.
Visăm ca să vindecăm! Neurotransmițătorii stresului din creier sunt mai puțin activi în timpul perioadei REM de somn, chiar și în timpul viselor cu experiențe traumatice, fapt ce i-a determinat pe cercetători să teoretizeze că scopul viselor este să diminueze experiențele neplăcute pentru a permite vindecarea psihologică. Retrăirea evenimentelor traumatice în vise, unde stresul mental este scăzut oferă o perspectivă mai clară și abilitatea mărită de a le procesa în moduri sănătoase psihologic.
Visăm ca să rezolvăm probleme! În vise, nefiind constrânși de realitate și regulile logicii convenționale, mintea creează scenarii nelimitate ca să te ajute să înțelegi probleme și să găsești soluții pe care nu le consideri când ești treaz. Cercetările au demonstrat eficacitatea visatului pentru rezolvarea problemelor.
Așadar, indiferent de explicațiile teoretice, să continuăm să visăm pentru că avem beneficii importante!
Sursa:
Comments