Schimbările neașteptate sunt inevitabile în viață și ne dezorientează.
Maya Shankar, om de știință în domeniul psihologiei cognitive, împărtășește modul în care aceste momente provocatoare pot inspira și declanșa transformarea, oferind trei întrebări de adresat atunci când te confrunți cu incertitudinea, astfel încât să renunți la rigiditate și să îmbrățișezi schimbarea ta.
Întrebarea 1: „Cum ar putea această schimbare să schimbe de ceea ce sunt capabil?”
Când prezicem cum vom răspunde la orice schimbare dată, avem tendința să ne imaginăm cum va fi sinele nostru de astăzi în acea nouă situație. Cercetările psihologului Dan Gilbert arată că subestimăm cât de mult ne vom schimba în viitor, chiar dacă recunoaștem pe deplin că ne-am schimbat considerabil în trecut. Mintea noastră ne păcălește continuu să credem că cine suntem, chiar acum, în acest moment, este persoana care vom fi și în viitor . Dar vei deveni o persoana diferită atunci când vei întâmpină provocări după o schimbare neașteptată.
Întrebarea 2: ”Cum ar putea această schimbare să schimbe ceea ce prețuiesc/valorizez?”
Răspunsul la această întrebare are legătură cu valorile după care trăiești.
De exemplu, dacă ai o mentalitate orientată spre obiective și nevoie de a avea claritate în viața ta, ai putea ajunge să te lași încântat de necunoscut? Cercetările psihologului Dacher Keltner arată că atunci când ne reducem nevoia de ceea ce se numește încheiere cognitivă, dorința de a avea claritatea unui final sau răspunsuri clare și definitive, ne creștem capacitatea noastră de a simți bucuria și a ne lăsa impresionați de frumusețea lumii.
Întrebarea 3: ”Cum ar putea această schimbare să schimbe modul în care mă definesc ca identitate?”
Răspunsul la această întrebare are legătură cu de ce faci ceea ce faci și cu ce te împlinește la nivel psihologic. Ce îți aduce bucurie, satisfacție, inspirație în viața ta?
Și, din prisma schimbării, din ce alte posibile definiții ale tale ca persoană, potențiale identități, tu poți să obții rezultate emoționale similare.
De exemplu, dacă ești manager în acest moment și identifici că ceea ce contează pentru tine e faptul că te simți conectat la oamenii cu care lucrezi, iar de mâine nu mai ești în rolul de manager, ce altă definiție a ta îți poți crea astfel încât să obții rezultate emoționale similare? Poate ajungi să îți iei proiecte personale sau cursuri de dezvoltare personală astfel încât să cultivi sentimentul de conectare cu oamenii și cu cunoașterea existentă, poate chiar ajungi să fii altceva decât ai fost până acum, poate blogger, vlogger sau chiar un psiholog. Posibilitățile sunt nelimitate și doar TU ALEGI cine îți dai voie să fii!
Surse:
Comments